Click Me, U Love Me

Follow Blog Saye

Wednesday, November 7, 2012

Kesan Pemasangan Implanon

huh...
baru ingat nk sambung puasa lagi hari ne..
tapi xdapat la pulak...
oh ye eza dah janji kan nk cite pasal kesan penggunaan implanon ne...
pakai implanon ne ada kad tau....

 ne bahagian depan punye...

ne bahagian belakang...
nampak tak date tuh...
kad ne memg eza kene bawak kemana-mana pon...
sbbnye penting utk kita igt tarikh expired die..
so far hari ne dah kire sebulan lebih la eza pasang implan neh...
mase eza nk pasang tuh, eza call dulu Dr. Maria ne utk details pemasangan implanon ne..
sbb mase eza decide nak pasang implanon ne, eza search seme klinik yang pakar dalam implanon ne..
dan harga jugak berbeza..ade sekali tanya kat Klinik Pakar Annur Bangi...
kos untuk pasang adalah RM900++ okeh..pitam...
pastu pegi klinik Annur kat Presint Diplomatik tuh, tanya boleh x pasang implanon..
so ade staff kat situ bgtau suh eza call Dr. maria tuh sbb die adalah berkemahiran n pakar dalam pemasangan implanon...alhamdulillah...tu yg terus decide nak pegi...
harga mase eza pasang ne RM 530 rasenye..
so bile pegi tu Dr. maria terangkan lagi effect die...
lagi pulak die kate memg eza kene amik yg implanon ne sbb pasang jek n dah jarakkan kehamilan utk 3 tahun..
sebabnye die kate ne yg terbaek utk eza ..ye la eza cite history eza yang dah 3x czer n rapat pulak...
so die kate memg kene pasangla n xyah pikir2 dah...

mase Dr. nk masukkan tuh pedih sket arr...then die akan balut pakai bandage n xbole bukak selama 24 hrs n xleh kene air....dan jugak xleh angkat benda berat melainkan baby..sbb implan tu baru nk serasi ngan badan kita...pastu nanti ade temujanji susulan...patutnya eza kene jumpe doc tu 1hb aritu utk cek implan ne n buat pap smear..tapi xsempat jek sebb Dr. Maria tu ade kat klinik Alamanda tuh kol 6 ke atas..lagipon die ade 3 klinik...kat Kota Warisan, Annur Presint Diplomatik ngan Alamanda...
sepanjang eza pakai ne eza suke la sbb xyah pk ape..ye la kalo nk mkn pil memg xdisiplin...nk amik injection takut berat naik kang doc salah inject ubat ke..hahaha...
nk amik IUD hubby eza xbagi..seram..hahaha..

tapi setiap ape yg kita amik haruslah ade kesan die kan....lagi pulak implan ne adalah berdasarkan hormon yang berada dalam badan kita.




1.NAIK BERAT BADAN - so far mase eza pakai ne eza xde rase berat naik pon..tapi xtau la...hehe..Dr. Maria ade bgtau mayb sesetengah orang akan gain weight.tapi kene kontrol mkn , exercise selalu..tapi eza bantai jek makan..lapo...hahaha..mayb tu kesan die kot...

2. GANGGU PERIOD - ne memg eza hadapi....sejak eza pakai ne period eza panjang...kadang2 datang sikit2 tapi panjang sampai nk masuk 2 minggu..kenkadang jugak eza period sampai 2x sebulan..dan jugak bile lepas kita ehem2 ngan incik suami...esoknye akan kuar darah..ye la sbb implan ne kan die akan menghalang sperma masuk ke dalam rahim kita kan...so die xbagi la menjadik..hehehe..tapi sian la kat incik hubby...kene tunggu bendera merah turun ..ade la free dalam seminggu jek..hehehe

3. SAKIT KEPALA/ LOYA - ne pon eza rase ...kenkadang tetibe jek sakit kepala...doc kate ne pon efek jugak..sbb kadang2 eza dah mkn n bukan perot kosong pon kepala akan tetibe jek pening...so bile dah sakit / pening pala...memg tido awal la jawabnye..so anak3 incik hubby la uruskan..seb baek la incik hubby tukang urut yang baik ..leh la legakan angin2 kat badan ne ha...





So, lepas 3 taun Dr. akan kuarkan Implan ne..die kate kalo nak kuarkan before 3 taun pon bole...
tapi bagi eza biarlah 3 taun...pastu once dah cabut tuh barulah decide utk next baby or pasang lagi..hehehe..tanya budi bicara incik hubby lor....





4 lovey dovey:

umialya said... [Reply]

Jika di Klinik LPPKN cuma RM320 sahaja..

♥mama eza♥ said... [Reply]

@umialya

aah LPPKN mmg murah..cume hubby malas nk kesana..hehe

♥cikmOt♥ said... [Reply]

baru nak cakap..lppkn murah...takmo ramai orang kat p5 tu tak ramai orang...hehehe...

akak so far makan noriday...tiap pagi bangun tido terus makan...memang letak ubat tu kat atas microwave kat dapur...sebab tiap pagi memang di dapur kan...

so far lum pernah culas lagi...eh eh tetiba jadi disiplin kan...hahaha

♥mama eza♥ said... [Reply]

@♥cikmOt♥

hahaha eza xleh mkn pil..kang ade yg culas lagi kang..haha..bagus arr akak neh...

♥ Auni' is 4♥

♥ Auni' is 4♥

♥ HEPY BUFDAY ♥

♥ LOVEY DOVEY ♥